Itt az ősz! A szüret ideje. Mi a szüret? Munka és ünnep.
Mindkét településen nagy hagyományai vannak a bortermelésnek. Mi összehasonlítottuk a két szöllőtermesztési kulturát.

Éghajlati viszonyok összehasonlítása:

Jellemző                                 Kiskunhalas                            Badacsony
Talaj                                       homokos                                kötött, köves, kavicsos
Borászsati régió                       Duna régió (kiskunsági)           Balaton régió
Szüret ideje                             Szeptember                           Szeptember, október

Átlagos éves csapadékösszeg    500-550 mm                          650 mm
Jellemző szélirány                    ÉK - K                                    É – ÉK
Évi átlagos középhőmérséklet   12 C                                       9 C
Napsütéses órák száma (év/óra) 2000 óra felett                      1850 óra

A badacsonyi borfajták:  Szürkebarát, Olaszrizling, a Rizlingszilváni, a Szürkebarát, a Budai zöld, az Ottonel muskotály, a Tramini és a kimondottan erre a tájegységre jellemző Kéknyelű

Kiskunhalasi  borfajták:Kékfrankos, Zöld veltelíni, Muskotály, Olaszrizling, Ezerjó, Cserszegi  Fűszeres

Climate in two regions:

characteristics                           Kiskunhalas                       Badacsony
soil                                             sandy                                 stone
region                                         Duna region (Kiskunság)      Balaton region
Time if the picking grapes             September                         September, October
Average annual rain                     500-550 mm                      650 mm
 wind                                          North-east , East                 North , North-east
Annual average temperature         12 Celsius                          9 Celsius
Sunny hours (years/hour)  above  2000 hours                        1850 hours

Wine in Badacsony :  Szürkebarát, Olaszrizling,  Rizlingszilváni, Szürkebarát,  Budai zöld,  Ottonel muskotály,  Tramini and  Kéknyelű
Wine  in Kiskunhalasi :Kékfrankos, Zöld veltelíni, Muskotály, Olaszrizling, Ezerjó, Cserszegi  Fűszeres
 

Kétnyelvű oldalainkról: A projekt keretén belül működő angol szakkör vállalta, hogy anyagainkat kiegészíti és lefordítja angol nyelvre. Köszönet a közreműködőknek!

angol: László Máté, Vincze Milán

A bejegyzés trackback címe:

https://kiskunhalasgyerekszemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr943429283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása